Vlaggenprotocol

Wat is nu eigenlijk een vlaggenprotocol?

Een vraag waarop je eigenlijk alleen maar kunt antwoorden : Richtlijnen wanneer en hoe de vlag dient te gebruiken.

UITGEBREID EN BEPERKT VLAGGEN

In Nederland wordt voor het gebruik van de Koninkrijks-, respectievelijk de Nederlandse vlag onderscheid gemaakt tussen uitgebreid vlaggen en beperkt vlaggen.
Bij uitgebreid vlaggen , ook wel bekend als UV, wordt de vlag uitgestoken op alle rijksgebouwen. Dit zijn bijvoorbeeld ministeries, scholen, postkantoren, gemeentehuizen etc.
Bij beperkt vlaggen wordt alleen de vlag uitgestoken op bijvoorbeeld de hoofdgebouwen van ministeries, tevens de hoofdgebouwen van instellingen zoals die van de beide kamers van de Staten-generaal, de Raad van State, het kabinet van H.M. de Koningin en de Hoge Raad der Nederlanden. Dit is ook bekend als BV.

Omdat we hier alleen spreken van het "vlaggen voor de overheid", geven wij hierbij de vaste data voor het vlaggen door de overheid. Indien een datum op zondag of op een algemeen erkende Christelijke feestdag valt, dan dient op de tussen haakjes vermelde datum te worden gevlagd. Men ziet echter regelmatig dat particulieren zich hier niet aan houden. Dit is geen grote zonde ten opzichte van het protocol, maar wel hoogst ongebruikelijk.

31 januari (1 februari) Verjaardag van Prinses Beatrix (BV)

27 april (28 april) Verjaardag van de Koning (BV)

27 april Koningsdag (UV)

4 mei (4 mei) Nationale dodenherdenking halfstok vlaggen vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur zomertijd) (UV)

5 mei (5 mei) Nationale bevrijdingsdag (UV)

17 mei (18 mei) Verjaardag Koninging Máxima (BV)

15 augustus (16 augustus) Formeel einde Tweede Wereldoorlog (UV)

3e dinsdag van september Prinsjesdag (alleen in Den Haag) opening van de Staten-Generaal (UV)

7 december Verjaardag Prinses Catharina-Amalia (BV)

15 december (16 december) Koninkrijksdag (BV)

Het hijsen van de vlag met Oranje-wimpel dient alleen te gebeuren op Koningsdag en op de verjaardagen van de leden van de Koninklijke Familie. Op de andere vermelde dagen wordt geen Oranje-wimpel gebruikt.

© 2021 - 2023 Oranjevereniging Breukelen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel